Çözümlerimiz Arasındaki Farklar
Hangi Yöntem Sizin İçin Daha Uygun?
Supsis, işletmelerin WhatsApp’ı etkin bir şekilde kullanabilmesi için iki temel çözüm sunar: WhatsApp QR Entegrasyonu ve WhatsApp Business API. Bu iki sistem, işletmelere farklı avantajlar sağlar ve birbirinden farklı özelliklerle öne çıkar. Her iki modelin de kendi içinde diğerine göre üstün özellikleri bulunur. Bu her iki çözümü de bir arada kullanmak faydayı en üst seviyeye çıkarır.
İşte Supsis'in sunduğu bu çözümler arasındaki temel farklar:
1. Hedef Kullanım Amacı ve Yasal Çerçeve
WhatsApp Business API: API çözümü, büyük ölçekli işletmeler için özel olarak geliştirilmiştir ve tamamen yasal bir çerçeve sunar. Bu yöntem, KVKK gibi veri gizliliği düzenlemelerine uygun toplu mesaj gönderimlerine imkan tanır ve WhatsApp tarafından sağlanan resmi bir modüldür. Dolayısıyla, hesapların kapanma riski oldukça düşüktür, spam mesaj gönderimi dışında hattınızın kapatılma olasılığı yoktur.
WhatsApp QR: Bu yöntem daha küçük ölçekli işletmeler ve basit mesajlaşma ihtiyaçları için uygundur. WhatsApp Web üzerinden QR kod taraması ile çalıştığı için hesap kapanma riski daha yüksektir, özellikle de toplu mesaj gönderimlerinde bu risk artar. Yasal gereksinimlere tam uyum sağlanması zor olabilir.
2. Toplu Mesaj Gönderimi
WhatsApp Business API: API ile toplu mesajlar yasal sınırlar çerçevesinde ve özelleştirilmiş bir şekilde gönderilebilir. WhatsApp, API kullanıcılarına bu konuda geniş bir esneklik sağlar ve spam ihlalleri hariç, hesapların askıya alınma riski yoktur. Toplu mesaj içerikleri WhatsApp tarafından denetlenir. Gönderimlerin hukuki sorumluluklarını WhatsApp üzerine almaktadır, hukuki sorun yaratacak mesaj gönderimlerine izin verilmez. WhatsApp QR: QR ile yapılan toplu mesaj gönderimlerinde spam algısı yükselir. WhatsApp, QR yöntemi üzerinden gönderilen toplu mesajları spam olarak değerlendirebilir ve hesapları kapatabilir. Bu nedenle, toplu mesaj gönderimi için önerilmez. Toplu mesaj içerikleri sınırlandırılmaz her içerik mesajlarda kullanılabilir. Ayrıca mesaj içerikleri özelleştirilebilir
3. Gönderim Limitleri
WhatsApp Business API: Başlangıçta 1000 mesaj gönderim limitiniz bulunur ve WhatsApp’ın hesabınızı puanlamasına göre gönderim limitiniz sınırsıza kadar kadar çıkabilir ve gönderimlerin okunma oranı, geri dönüşler ve müşteri etkileşimleri gibi faktörler göz önüne alınarak limitler arttırılar. WhatsApp QR: QR yöntemi ile gönderim limiti bulunmaz; ancak bu, daha fazla mesaj gönderilmesi durumunda spam algısı yaratarak hesap kapanma riskini artırır.
4. Chatbot ve Yapay Zeka Kullanımı
WhatsApp Business API: API çözümünde, chatbot entegrasyonu ve yapay zeka destekli mesajlaşma sistemleri sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Müşteri etkileşimini artırmak için butonlu mesajlar, otomatik cevaplar ve yapay zeka destekli çözümler kullanılabilir. WhatsApp QR: QR yöntemi de chatbot ile çalışabilir, ancak butonlu mesaj gönderimi desteklenmez. QR modelinde, müşteriler yönlendirmelerle metin tabanlı cevaplar üzerinden yönlendirilebilir. Daha basit bir chatbot işlevi sağlar. Yapay zeka destekli mesajlaşma sistemleri sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
5. Profesyonellik ve İşletme İmajı
WhatsApp Business API: API kullanan işletmeler, WhatsApp’ta daha kurumsal bir profil imajı çizer. İşletme, WhatsApp’ta yeşil bir onay tikine sahip olabilir ve marka adı ile görülebilir. Bu özellikler müşteriye güven verir ve işletmeye profesyonel bir kimlik kazandırır. WhatsApp QR: Bu modelde, profil bilgileri standart WhatsApp görünüme sahiptir. Marka adı veya yeşil onay işareti gibi özellikler sunulmaz, bu nedenle profesyonel görünüm sınırlıdır.
6. Kullanım Esnekliği ve Kurulum Kolaylığı
WhatsApp Business API: Kurulum süreci API gereklilikleri nedeniyle daha karmaşıktır ve Supsis ekibinin desteği ile yapılır. Ancak, bu süreç tamamlandıktan sonra istikrarlı ve güvenilir bir iletişim çözümü sağlar. Kullanım esnekliği ise WhatsApp’ın kısıtlamalarına tabidir. Bazı kişilere belirli nedenlerden dolayı mesajlar ulaşmayabilir. WhatsApp QR: Kurulumu oldukça kolaydır ve hızlı bir şekilde entegre edilebilir. Hesabınız üzerinden WhatsApp Web QR kodunu taratarak kısa sürede kullanıma geçebilirsiniz. Teknik bilgi gerektirmez, ancak profesyonel özelliklerde sınırlamalar vardır. Herhangi bir kısıtlamaya tabi değildir, kişi hesabınızı engellemediyse sorunsuzca gönderim yapabilirsiniz.
7. WhatsApp Uygulaması Kullanımı
WhatsApp Business API: Bu yöntemde, WhatsApp uygulaması veya WhatsApp Web doğrudan kullanılamaz. Tüm mesajlaşma işlemleri Supsis’in mobil ve web paneli üzerinden yönetilir. WhatsApp mobil ve web uygulaması devre dışı kalır, kullanılamaz. WhatsApp QR: Mobil ve WhatsApp Web uygulamaları aktif olarak kullanılabilir. İşletme, standart WhatsApp arayüzünü kullanmaya devam edebilir. Supsisle beraber 4 cihaza kadar hesabınızı kullanabilrisiniz.
8. WhatsApp Grupları ve Kanalları
WhatsApp Business API: Bu yöntemde, WhatsApp grupları ve WhatsApp kanlları kullanılamaz. WhatsApp Business API hesapları herhangi bir gruba dahil edilemezler ya da WhatsApp kanalı oluşturamazlar. WhatsApp QR: Gruplara katılım sorunsuzdur, Supsis üzerinden grup mesajlarınızı kolayca yönetebilirsiniz. Ayrıca WhatsApp kanalları da oluşturabilirsiniz.
9. Maliyet ve Ücretlendirme
WhatsApp Business API: API kullanımı, WhatsApp’ın gelir kaynaklarından biri olduğu için ücretlidir ve kullanım maliyetleri bulunmaktadır. Ücretlendirme, WhatsApp Business API ücretlendirme sayfasından öğrenilebilir ve ülkelere göre farklılık gösterebilir. WhatsApp QR: QR yönteminde her gönderilen mesaj başına 0,25 kuruşluk bi maaliyet oluşur.
Özetle:
WhatsApp Business API: Büyük ölçekli işletmeler, profesyonel ve kurumsal imaj sunmak isteyenler için idealdir. Güvenilirlik, yasal uyumluluk ve ileri seviye entegrasyon avantajları ve sorunsuz toplu mesaj gönderimleri sunar sağlar
WhatsApp QR: Küçük işletmeler veya daha esnek ve hızlı kurulum isteyenler için uygundur. Profesyonellik veya geniş ölçekli mesajlaşma gereksinimi bulunmayan, basit mesajlaşma çözümlerine ihtiyaç duyan işletmeler için idealdir.
Supsis’in sunduğu her iki seçenek de işletmelerin ihtiyaçlarına uygun çözümler sunarak müşteri ilişkilerini daha etkin yönetmelerini sağlar. Her iki sistemin de birbirinden farklı faydaları vardır her iki sistemin de faydasından yaralanmak için hibrit kullanım faydayı maksimize eder.